Camino blognak indult, de énblog lett belőle

2012 júliusában indulok a Camino del Norte-ra. Egy éve már gyalogszerrel végigjártam a Francia utat, idén blog formájában is megírom tapasztalataimat az északi útról. Elsősorban praktikus infókat fogok közölni, de elképzelhetőek majd spirituálisan szerzett tapasztalatok átadása is. Azt még nem tudom, hogy az Út során is fogok-e írni.

Friss topikok

Címkék

2012 (1) camino (1) del (1) északi (1) út (1) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

On The Road Again

2012.06.25. 16:05 A. Dalton

Sziasztok A.Dalton vagyok. Ha akarnám, mondhatnám azt magamról, hogy tapasztalt blogger vagyok, mivel 2 blogot is indítottam, azonban csak az egyik aktív jelenleg is (igaz ritkán kap új bejegyzést), viszont lassan 3 éve indítottam és sikerült pár jó kalandot megélnem általa, illetve van egy kis törzsmag közönsége. Ez a U2blog amit itt érhetsz el: U2010BLOG

Ezt a blogot annak apropóján írom, hogy idén (2012) nyarán nekivágok a Camino Del Norte-nak, a Santiago de Compostella felé vezető zarándokút észak-spanyolországi ágának, ami közel olyan hosszú, mint az egyre népszerűbb Camino Francés - itthon simán csak Camino-nak hívják - amin tavaly gyalogoltam, az idei utamat viszont jóval kevesebben járják, a terep változatossága miatt nehezebb is, és a szállások száma is kevesebb. Az útról bővebben majd később. 
Miért is hoztam létre ezt a blogot? Nem azért, hogy ne aggódjanak az otthoniak, nem veszek el, hanem hogy az első indulók megtudják, mire figyeljenek oda és mit adhat egy ilyen út a zarándoknak. Az ismerőseim közül valószínűleg senki nem fog tudni erről a blogról, aki meg rájön a szerző kilétére, az pedig a helyén tudja kezelni a dolgot. A másik ok a szervezhetőség, én speciel szeretem megtervezni a következő napi etapot, nagyjából tudni akarom a következő albergue lehetőségeit, hogy ne 30km után érjenek meglepetések, így kiküszöbőlhetőek a nem várt kényelmetlen helyzetek nagy része. Tavaly Santiago-ban a francia út végén volt még közel 2 hetem a repülőm indulásáig. Már a zarándoklat közben is vonzott az Északi út misztikussága, és a legtöbben akik jártak már arra csupa kalandos történetet meséltek. A Francés zarándok autópályára hasonlító rohanása sokakat visszavetett a spirituális út keresésében. Ez a Nortén kevésbé érezhető, mivel naponta 20 zarándoknál több hely nincs az aktuális albergue-ben. Sőt napközben sem biztos, hogy találkozol akár egy árva lélekkel is (a tengerparti részekre ez nem igaz). Tehát a gondolat már ott, tavaly nyáron megfogant a fejemben, meg is vettem Santiago-ban a Cordula Rabe híres piros útikönyvének Camino de Norte-ra írt változatát német nyelven. Utóbbi azért lényeges mert egy büdös szót nem tudok németül. Tehát amikor megvettem a könyvet komolyan gondolkodtam azon, hogy még a maradék egy hétben a Finsterre és Muxia után belevágok a Norte egy szakaszába. Néztem a buszmenetrendeket, vonatot, végül egy holland apóka meggyőzött, hogy miért nem választom a Primitivót, az egy kicsivel több, mint egy hétig tart és így nem kell félbeszakítanom a hosszú északi utat. Amúgy a Camino Primitivo a Norte egyik mellékága, elég nehéz hegyvidéki területen érkezik Melide-be, ahol csatlakozik a zarándokok tömegét szállító Francés-ba. Idén az egyik nagy kérdés lesz, hogy lemenjek-e a Primitivon, vagy folytassam a tengerparton az utamat tovább, ami majd Pedrouzo-nál, 20km-re Santiagotól csatlakozik bele a főútba. Eredeti tervem az utóbbi, de az úton bármi megtörténhet és ha a helyzet úgy adja akkor megyek a Primitívón még egyszer. A másik célom az úttal kapcsolatban, hogy a tavaly az úton megismert "szerelmem" (elmúlt) számára írt üzenetet felkutassam a 16. km kő környékén. Írtam neki egy kis üzenetet még tavaly, kíváncsi vagyok mennyire bírta ki az eső áztató munkáját az utóbbi egy évben. Egyébként olvasta ő is, nagyon örült neki és összejött a találka az adott helyen az adott időpontban. 
Szóval a múlt héten elkezdtem fordítani a német könyvet a Google Translator segítségével és meglepően jól haladok, és még értelmes szövegeket is sikerült lefordítani. Egyébként magát az út leírását nem fordítom le (rengeteg idő lenne), hanem a szakaszok legfontosabb tudnivalóit (szakasz, tájkép, jegyzetek) és az alberguekhez vezető leírást, valamint azok tulajdonságait. Ezen kívül még a látnivalókat és azok történetét jellemzését fordítom le (amelyek a sárga keretes részben vannak). Az alberguek infói nagyon is fontosak, mert az interneten elég hiányosak az adatok, sokszor csak cím van megadva hozzájuk, az odavezető út pedig nincs. Persze a legtöbb esetben simán odavezetnek a nyilak, de jó ha van az embernek egy mankója, ill. a tudat, hogy bármikor kisegítheti önmagát. A tervem napi egy szakasz lefordítása, ez a jobb napokon másfél a kevésbé jobb napokon 0 szakaszt jelent. Mai penzum az ötödik szakasz, Zenarruza - Gernika szakasz fordítása. Piszkosul élvezem, szinte átélem a szakaszt ezzel a munkával, látom magam előtt az Iglesia-k képeit. Ez amúgy nem fog elvenni semmit majd az ottani élvezetből, hiszen ennyi látnivalót nem fog az ember megjegyezni, sőt egy idő után a sok templomtól az ember megcsömörlik, ez saját tapasztalat, és csak az igazán nagy dolgok fogják lenyűgözni, vagy éppen valamilyen teljesen más tapasztalás. 

A bejegyzés trackback címe:

https://caminante.blog.hu/api/trackback/id/tr394610066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása